A ló ínyenc állat, ezért változatos takarmányt igényel. Napjaink reformkonyhája a lovak takarmányozására is hatással van. Lehet etetni a lovakat a legújabb, „minden szükségest tartalmazó” a mesterséges takarmányokkal, de legjobb, ha azzal etetjük, amely amúgy is beletartozik a ló természetes étrendjébe. Zab, kukorica, árpa, tritikálé, rozs búza. Ezek általánosságban kapható takarmányok Magyarországon. Az árpa kb. 20% nagyobb tápértékű, mint a zab, viszont kemény héja miatt szinte csak roppantva lehet etetni, különben nem a ló nem tudja megemészteni. Viszont sokan vitatkoznak a kukoricáról. Kövér és puha lesz tőle a ló. De mellette szól, hogy fokozott fizikai munka esetén vagy hidegben nagyon jól pótolja az elvesztett kalóriákat. A rozs is a lótakarmányok közé tartozik, de vigyázni kell, mert túletetése kólikát okozhat.
A szemestakarmányokat a héjuk magas cellulóz tartalma nehezen emészthetővé teszi, ezért le kell darálni őket. Ezáltal viszont a dara gyorsan átmegy az emésztőrendszeren így nincs ideje a tápanyagnak felszívódni. A roppantás vagy az áztatás a legjobb megoldás erre a problémára. Kb. 6-8 óra alatt megpuhul a héj annyira, hogy könnyen emészthetővé válik. |